Μαρία Καραγιαννίδου

Μαρία Καραγιαννίδου

Ερευνήτρια, Τμήμα Πολιτικής Υγείας / Personal Social Services Research Unit – London School of Economics

Η Μαρία Καραγιαννίδου εργάζεται τα τελευταία χρόνια ως ερευνήτρια (research officer) στο Ινστιτούτο Μελέτης Κοινωνικών Υπηρεσιών (Personal Social Services Research Unit – PSSRU) – τμήμα Πολιτικής Υγείας του London School of Economics and Political Science (LSE). Η πρωτοβάθμια πρόληψη στη μέση ηλικία καθώς και η βελτίωση των κοινωνικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών υγείας για τους ηλικιωμένους είναι τα κύρια ερευνητικά της ενδιαφέροντα.

Την περίοδο 2016-2017 εργάστηκε ως σύμβουλος στην Παγκόσμια Εταιρία Alzheimer’s (Alzheimer’s Disease International-ADI) και ως ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο King’s College London (Global Observatory for Ageing and Dementia Care). Την περίοδο 2017-2018 διετέλεσε σύμβουλος στην Παγκόσμια Εταιρεία Γυναικολογίας και Μαιευτικής (International Federation of Gynecology and Obstetrics-FIGO) επιβλέποντας δυο εκθέσεις για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO). Παράλληλα, ήταν επισκέπτρια ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Oxford Institute of Population Ageing).

Η Μαρία είναι μια από τους πέντε συγγραφείς της Παγκόσμιας Έκθεσης για την άνοια (2016) με τίτλο: «Βελτιώνοντας τις υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες για άτομα που ζουν με άνοια – Κάλυψη του πληθυσμού, ποιότητα υπηρεσιών και κόστος στο σήμερα και στο μέλλον», που εκδόθηκε από την Παγκόσμια Εταιρεία Άνοιας και οδήγησε στην ανάπτυξη πολλών ερευνητικών δράσεων και πολιτικών πρωτοβουλιών διεθνώς. Έχει συγγράψει επίσης μελέτες για το Υπουργείο Υγείας της Αγγλίας και αρκετά επιστημονικά άρθρα.

Στην Ελλάδα εργάστηκε σε Κέντρο Ημέρας για ανθρώπους με άνοια και συνεργάστηκε με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Έχει γίνει δεκτή από το London School of Economics and Political Science (LSE) για να εκπονήσει τη διδακτορική της διατριβή. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στη Διεθνή Πολιτική Υγείας (LSE), μεταπτυχιακού στην Ψυχολογία και Συμβουλευτική (University of Sheffield) και Bachelor στην Ψυχολογία (Middlesex University).

Είναι μέλος στο συμβούλιο ανερχόμενων ερευνητών του International Longevity Centre (UK), ένα από τα σημαντικότερα think tank της Βρετανίας και διεθνώς για την αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού.