Ευγενία Μπεζιρτζόγλου

Ευγενία Μπεζιρτζόγλου

Καθηγήτρια Μικροβιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Εργαστήριο Υγιεινής και Προστασίας Περιβάλλοντος

Η κ. Ευγενία Μπεζιρτζόγλου είναι Ιατρός Μικροβιολόγος-Βιοπαθόλογος και Βιοχημικός με σπουδές στη Γαλλία.
Είναι κάτοχος τίτλων Μάστερ Αιματολογίας και Παρασιτολογίας της Ιατρικής Σχολής Λίλλης Γαλλίας καθώς και Μάστερ Βιοχημείας. Συνέχισε τις σπουδές της με DEA στη Μικροβιολογία στο Πανεπιστήμιο Paris-Sud, Orsay, όπου και πραγματοποίησε το Διδακτορικό της (PhD) στη Μικροβιολογία. Έλαβε επίσης τον μεταδιδακτορικό τίτλο Habilitation του Πανεπιστημίου Paris-Sud, Orsay. Κατόπιν τούτου μετέβη στο Εργαστήριο Μικροβιακής Οικολογίας του Karolinska Institute και αργότερα στο Διεθνές Κέντρο Αναφοράς των Αναερόβιων Μικροβίων, University of California Los Angeles (UCLA), όπου και εξειδικεύτηκε σε θέματα εντερικού μικροβιώματος και αναεροβίων μικροοργανισμών.
Έπειτα από πορεία 16 ετών στο Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εξελέγη Καθηγήτρια Μικροβιολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και διετέλεσε επί 5ετία Προέδρος του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
Σήμερα είναι Καθηγήτρια Μικροβιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στο Εργαστήριο Υγιεινής και Προστασίας Περιβάλλοντος.
Διετέλεσε επί μακρόν Επίσημος Εκπρόσωπος Ελλάδος και Εργαστηριακός Ειδήμων στο ECDC (European Center for Diseases Control) στην ιδρυτική του λειτουργία. Προτάθηκε ως μέλος της Επιτροπής Anti-doping κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004.
Είναι εκλεγμένος Πρόεδρος της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας SOMED (Society for Microbial Ecology in Health and Disease) που εστιάζεται σε θέματα εντερικού μικροβιώματος, στην οποία έχει επίσης διατελέσει ταμίας. Ήταν Πρόεδρος της ΟΜΕΑ (Επιτροπή Εξωτερικής Αξιολόγησης του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης ΔΠΘ).
Έχει οργανώσει ως Πρόεδρος 3 Διεθνή Συνέδρια στην Ελλάδα, και έχει συμμετάσχει τουλάχιστον σε 30 οργανωτικές ή επιστημονικές επιτροπές διεθνών συνεδρίων στο εξωτερικό.
Έχει αναπτύξει πολλαπλές συνεργασίες ERASMUS με Πανεπιστήμια της Γαλλίας, όπως και ερευνητικές συνεργασίες, ενώ όλως προσφάτως οργάνωσε Μάστερ στο Τμήμα Ιατρικής με τίτλο «Τρόφιμα, Διατροφή και Μικροβίωμα».
Η κ. Μπεζιρτζόγλου έχει συμμετάσχει σε πάνω από 60 ερευνητικά προγράμματα ως ερευνήτρια. Επίσης, έχει συντονίσει στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ως επιστημονικά υπεύθυνη 17 ερευνητικά έργα υψηλών χρηματοδοτήσεων που προέρχονται από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους.
Το δημοσιευμένο της έργο ανέρχεται σε 200 ερευνητικές δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, συγγραφή 4 βιβλίων καθώς και 210 ανακοινώσεις που έχουν ανακοινωθεί σε διεθνή συνέδρια.

Συμμετέχει σε